Cześć!
Na naszym stole często goszczą zapiekanki – z makaronem, ryżem, warzywami, mięsem… Zapiekamy, co się da, bo bardzo je lubimy!
W sobotę z okazji imienin mojego
męża urządziliśmy małe przyjęcie, na którym daniem głównym była jedna z naszych
ulubionych potraw – zapiekanka z kurczakiem i brokułami. Spróbowaliśmy jej raz i
od tej pory jadamy ją średnio raz w miesiącu. Jest pyszna!
- 4 filety z kurczaka
- duży brokuł
- duży kubek śmietany 30%
- 2 torebki francuskiej zupy cebulowej Knorr
- ser żółty (tarty lub w plasterkach – co kto lubi)
- przyprawy: pieprz, sól, ulubiona przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
Przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu
gotuję brokuły podzielone na różyczki (w osolonej wodzie). Filety kroję w
cienkie plastry o wielkości ok. 4-5 cm. Następnie przez chwilę je podsmażam
posypując pieprzem, odrobiną soli i przyprawy kurczak złocisty Prymat. Na dnie
naczynia żaroodpornego układam filety.
Na nich brokuły.
Do śmietany dodaję zupę cebulową, mieszam dokładnie i zalewam tym zawartość naczynia. Na wierzch kładę ser.
Całość zapiekam w piekarniku (termoobieg, 180 st. C, ok. 25-30 minut). Gotowe!
Na nich brokuły.
Do śmietany dodaję zupę cebulową, mieszam dokładnie i zalewam tym zawartość naczynia. Na wierzch kładę ser.
Całość zapiekam w piekarniku (termoobieg, 180 st. C, ok. 25-30 minut). Gotowe!
Gotuję kilka woreczków ryżu (koniecznie parboiled
– nie skleja się) . Dużą cebulę kroję w kostkę, a następnie podsmażam ją na
patelni. Gdy jest rumiana, wrzucam ryż, dodaję trochę soli, sporo pieprzu i
curry, mieszam. Na ogół właśnie w taki sposób przyrządzam ryż. Jeśli nie
podajemy go z zapiekanką, można dodać do niego warzywa, mięso, itp.
Jeśli
zdecydujecie się przygotować to danie, podzielcie się wrażeniami.
Ania :)
Ania :)
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSmakuje o wiele lepiej niż wygląda :)
OdpowiedzUsuńWierzę, na pewno spróbuję. Swoją drogą uważam że brokuł jest warzywem bardzo niedocenianym, a przecież bardzo smacznym ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam brokuły na wiele sposobów, więc na pewno jakiś "brokułowy" przepis jeszcze tutaj zagości:) A gdy spróbujesz, podziel się koniecznie opinią:)
OdpowiedzUsuńJa się podzielę - przepyszne :) Niestety - UZALEŻNIA! :D
OdpowiedzUsuńpyszna musi byc ta zapiekanka:) wypróbuje
OdpowiedzUsuńWypróbuj i koniecznie podziel się opinią :) Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuń