expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 21 lipca 2013

Muffinki jagodowo-czekoladowe



Cześć!
Dawno nie dodawałam przepisów, dlatego dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pyszne muffinki. Ich przygotowanie zaczęliśmy od wizyty w… lesie. Zebraliśmy trochę jagód. Następnego dnia odbyło się wielkie pieczenie – wielkie, bo wyszły 32 sztuki ;)



Składniki:
- niecałe pół litra jagód
- 2 tabliczki czekolady (u mnie biała i mleczna)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g roztopionego masła
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka




W jednej misce krótko miksuję wszystkie składniki płynne (ostudzone, roztopione masło, jajka, mleko), a w drugiej mieszam sypkie. Następnie łączę całość i mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy. 

Do papierowych foremek na muffinki wkładam po 1 łyżce ciasta, na to łyżeczkę jagód i kostkę czekolady, następnie przykrywam 1 łyżką ciasta. Piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190̊ (termoobieg).



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wyglądają przepyssznie :D Ja do tej pory robiłam tylko czekoladowe, więc jak będe miała jagody, to chyba spróbuję:D

    OdpowiedzUsuń