expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 21 sierpnia 2013

Faszerowana papryka



Cześć!
Długo czekałam na paprykę za 4 zł, ale w końcu się doczekałam! Paprykę mogę jeść na wiele różnych sposobów – począwszy od świeżej na kanapkach, a skończywszy na marynowanej. Tym razem jednak naszła nas ogromna ochota na faszerowaną :) To jedno z naszych ulubionych dań, więc polecam bardzo!

Składniki:
- 6 czerwonych papryk (pewnie z powodzeniem mogą być zielone czy żółte, ale ja wolę czerwone)
- 6 plastrów żółtego sera
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 woreczki ryżu
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- szczypta soli, pieprz, odrobina chili, zioła prowansalskie

Ryż gotujemy ok. 7 minut. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, a następnie przez chwilę podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez jakieś 4 minuty. Następnie dodajemy połowę puszki pomidorów, przyprawy i ryż. Całość mieszamy. Farsz już gotowy – mięso nie musi być całkowicie dosmażone, bo bez problemu upiecze się w paprykach.
 
Paprykom odcinamy „kapelusze”, usuwamy gniazda nasienne i białe błony, po czym wypełniamy farszem, przykrywamy plasterkiem sera i „kapeluszem”. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pozostały farsz i połowę puszki pomidorów, ustawiamy ciasno papryki i przykrywamy. Zapiekamy w piekarniku (180 stopni, termoobieg) przez 45-60 minut (w zależności czy lubimy paprykę lekko chrupiącą, czy miękką).
Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Faszerowana papryka to potrawa mojego dzieciństwa. Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń