Cześć!
Długo czekałam na paprykę
za 4 zł, ale w końcu się doczekałam! Paprykę mogę jeść na wiele różnych
sposobów – począwszy od świeżej na kanapkach, a skończywszy na marynowanej. Tym
razem jednak naszła nas ogromna ochota na faszerowaną :) To jedno z naszych
ulubionych dań, więc polecam bardzo!
Składniki:
- 6 czerwonych papryk
(pewnie z powodzeniem mogą być zielone czy żółte, ale ja wolę czerwone)
- 6 plastrów żółtego sera
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 woreczki ryżu
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka krojonych
pomidorów
- szczypta soli, pieprz,
odrobina chili, zioła prowansalskie
Ryż gotujemy ok. 7 minut.
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy
sól, a następnie przez chwilę podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy mięso mielone
i smażymy przez jakieś 4 minuty. Następnie dodajemy połowę puszki pomidorów,
przyprawy i ryż. Całość mieszamy. Farsz już gotowy – mięso nie musi być
całkowicie dosmażone, bo bez problemu upiecze się w paprykach.
Paprykom odcinamy „kapelusze”,
usuwamy gniazda nasienne i białe błony, po czym wypełniamy farszem, przykrywamy
plasterkiem sera i „kapeluszem”. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy
pozostały farsz i połowę puszki pomidorów, ustawiamy ciasno papryki i
przykrywamy. Zapiekamy w piekarniku (180 stopni, termoobieg) przez 45-60 minut
(w zależności czy lubimy paprykę lekko chrupiącą, czy miękką).
Smacznego!
Uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńFaszerowana papryka to potrawa mojego dzieciństwa. Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń